Olej kokosowy – naturalny kosmetyk pielęgnujący

News

Można spotkać się z entuzjastycznymi opiniami mówiącymi, że olej kokosowy to praktycznie olej piękności i może zastępować niemal każdy codzienny kosmetyk do pielęgnacji.

Jest to stwierdzenie trochę na wyrost, ale jego właściwości i tak są imponujące. Jego wykorzystanie wiązać możemy z filozofią Ajurwedy, która za najlepsze uznaje kosmetyki nadające się do zjedzenia. Olej kokosowy nie tylko do jedzenia się nadaje, ale jest bardzo mocno polecany, ponieważ jest wyjątkowo zdrowy w wielu zastosowaniach. W temperaturze pokojowej ma konsystencję białego, dość twardego masła i sprzedaje się go w słoiczkach. Po lekkim podgrzaniu lub roztarciu na dłoniach topi się i zaczyna wydzielać charakterystyczny przyjemny zapach.

Produkcja oleju kokosowego 

Olej kokosowy to olej roślinny uzyskiwany z kopry, czyli z twardej części miąższu orzechów kokosowych. Koprę najpierw się rozgrzewa, a następnie prasuje. Za znakomite właściwości odżywcze i zdrowotne oleju kokosowego odpowiada przede wszystkim bogactwo całej gamy kwasów tłuszczowych w nim zawartych, w tym przede wszystkim kwasów nasyconych, takich jak kwas laury nowy i kwas palmitynowy. Istotne są ponadto kwasy nienasycone: oleinowy z grupy Omega-9 i linolowy z grupy Omega-6. Niewielkie cząsteczki tych kwasów wchłaniają się przez naskórek. W szczególności kwas laury nowy i kaprylowy są korzystne dla naszej skóry, ponieważ posiadają silne właściwości antybakteryjne, a także radzą sobie z wirusami i grzybami. Co więcej, kwas linolowy występuje w skórze naturalnie dbając o jej nawilżenie, a kolejne dawki poprawiają ten efekt. Ważne jest ponadto regulowanie pracy gruczołów łojowych oraz przyspieszenie regeneracji skóry. Minerały i witaminy zawarte w oleju cechują się z kolei właściwościami antyrodnikowymi.

Najlepszy olej kokosowy

Olej kokosowy jest obecnie łatwo dostępny. Posiadają go sklepy ze zdrową żywnością, ale także można go znaleźć w większych marketach. Zawsze należy szukać nierafinowanych olei toczonych na zimno, gdyż takie oleje są faktycznie czystsze i pozbawione nadmiaru wody, ale równocześnie wyeliminowano z nich większość korzystnych substancji złożonych. Najszybciej niszczone są kwasy tłuszczowe, które mają najważniejsze znaczenie dla pielęgnacji skóry i włosów.

Olej kokosowy na skórze

Stosowany bezpośrednio na skórę olej kokosowy jest w stanie wzmocnić jej barierę lipidową. Najczęściej stosowany jest do jej nawilżania i usuwania przesuszeń na kolanach i łokciach. Jeśli na skórze są wysypki lub pojawia się trądzik, olej kokosowy jest w stanie łagodzić stan zapalny i pomagać w szybszym leczeniu zmian. Najbardziej przydaje się osobom z problemami atopowymi i cierpiącym na łuszczycę. Jest to dla nich sposób na odkażenie skóry i zapewnienie jej dodatkowej bariery lipidowej. Jest w stanie zmniejszyć dyskomfort spowodowany zmianami skórnymi i może być nawet nakładany na miejsca poparzone lub podrażnione w inny sposób. Zawarte w oleju kokosowym antyutleniacze spowalniają też starzenie się skóry.

Pielęgnacja ciała i włosów

Olej kokosowy może z różną skutecznością zastępować inne kosmetyki do pielęgnacji włosów i ciała. Po jego zastosowaniu skóra staje się zdecydowanie bardziej miękka, a włosy są nawilżone i przyjemne w dotyku. Dlatego zaleca się wykorzystywanie oleju kokosowego do pielęgnacji całej skóry ze szczególnym uwzględnieniem miejsc przesychających i podrażnionych. Stosowany jako olejek do kąpieli zapewni skórze dodatkową barierę lipidową i zapobiegnie jej wysychaniu. W czasie ciąży warto wykorzystywać go w miejscach narażonych na rozstępu. Jest też niezastąpiony w pielęgnacji skóry narażonej na pękanie, w szczególności w okolicach pięt. Można nim zmiękczać skórki wokół paznokci i stosować go jako krem na noc do całej twarzy, w tym pod oczy.

Warto zwrócić uwagę na zdolność oleju kokosowego do blokowania szkodliwych promieni UVA i UVB (ochrona na poziomie SPF4). Chroni także przed mrozem na skórze i ustach. Czasami olej kokosowy wykorzystywany jest jako dezodorant dzięki jego właściwościom antybakteryjnym. Będzie skutecznie chronił przez okres kilkunastu godzin. Specyfiku można używać miejscowo dla zwalczania wyprysków na twarzy. Nadaje się do wzmacniania rzęs i brwi. Może też być wykorzystywany jako delikatny środek do zmywania makijażu, co ma znaczenie zwłaszcza da skóry wrażliwej.

Co ciekawe, mężczyźni mogą go używać w zastępstwie pianki do golenia, co poprawia stan skóry oraz zmiękcza włosy. Olej kokosowy sprawdza się znakomicie także w pielęgnacji włosów mających tendencję do elektryzowania się i napuszania.