Zastosowania oleju kokosowego

News

Sportowcy i kulturyści

i Trójglicerydy średniołańcuchowe, podstawowy składnik oleju kokosowego, są substancją bardzo szybko przekształcaną przez organizm w paliwo wykorzystywane przez mięśnie w czasie treningu. Pozwala to na ich szybkie zasilanie i do tego jest to tak zwane paliwo suche, czyli ma niewielką tendencję do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej.

Cukrzycy

Olej kokosowy jest polecany dla osób z cukrzycą, ponieważ wykorzystując go w diecie łatwiej jest wałczyć z dodatkowymi kilogramami i pomaga się on zbliżyć do idealnej masy ciała. Co więcej, jego działanie na tkanki powoduje, że zmniejsza się insulinoodporność, czyli ograniczany jest zakres problemu osób wymagających podawania dodatkowych ilości insuliny.

Konieczność tłoczenia na zimno

Produkcja oleju kokosowego może przebiegać na kilka różnych sposobów, z których każdy charakteryzuje się inną czasochłonnością i tym samym inną ceną gotowego produktu, jak również oferuje olej kokosowy o innej jakości. Najlepszy olej kokosowy uzyskuje się na zimno, czyli przy tłoczeniu w temperaturze nie wyższej niż 26 stopni Celsjusza. Zachowuje wtedy swój zapach oraz niemal wszystkie właściwości odżywcze. Kosztuje wtedy około 60 złotych za litr i posiada stosunkowo krótki czas przydatności do spożycia. Ten czas można wydłużać poprzez rafinację i stosowanie określonych środków chemicznych, ale takie procesy sprawiają, że staje się bezbarwny, traci zapach oraz smak, a jego wartości odżywcze są znacznie okrojone. Jedyną zaletą takiego oleju jest niższa cena.

Naturalny antybiotyk

Jednym z ważniejszych składników tłoczonego na zimno oleju kokosowego jest kwas laurowy, który posiada silne działanie bakteriobójcze oraz jest w stanie zwalczać w mniejszym zakresie grzyby i wirusy. Nie można oczywiście przeceniać możliwości kwasu laurowego, ale jego spożywanie jest w stanie pomóc nam w walce z próchnicą, ponieważ skutecznie niszczy bakterie wywołujące tę chorobę w jamie ustnej. Udowodniono także, że olej kokosowy jest skuteczny w starciu z gronkowcem złocistym, wyjątkowo odporną bakterią odpowiedzialną za m.in. sepsę. W mniejszym stopniu można liczyć na walkę z wirusami opryszczki, opisy lub grypy, chociaż "Journal of Bacteriology" wspomina nawet w swoich publikacjach o wpływie kwasu i tym samym oleju na wirusa HIV. Warto wspomnieć także o publikacji "Journal of Medicinal Food", w której czytamy, że olej kokosowy pomaga nam w walce z przewlekłymi infekcjami grzybiczymi.

Olej kokosowy - zastosowanie kulinarne

W swojej naturalnej, najzdrowszej postaci olej kokosowy przypomina smalec i można go traktować w podobny sposób. Nadaje się do smarowania chleba, a także można go użyć do wypieków w miejsce masła. Jego niska temperatura topnienia sprawia, że może być w niewielkich ilościach dodawany do sosów lub dressingów i będzie to dawało bardzo ciekawe rezultaty.

Wpływ na demencję

Wspomniane już prędzej trójglicerydy średniołańcuchowe okazują się mieć duży wpływ na pracę mózgu, konkretnie na stabilizacje procesów uszkadzanych w rozwoju chorób Parkinsona i Alzheimera. „Neurobiology of Aging” podaje, że zaobserwowano wyraźną poprawę u chorych na chorobę Alzheimera, którym podawano olej kokosowy. Schorzenie postępowało wyraźnie wolniej niż w grupie docelowej. Zauważono zwiększenie się ilości ciał ketonowych w mózgu stanowiących alternatywę dla glukozy w kwestii dostarczania energii do komórek nerwowych.

U osób z chorobą Alzheimera jednym z podstawowych problemów jest niedostateczna ilość energii dostarczanej do mózgu, co prowadzi do obumierania komórek nerwowych. Olej kokosowy nie eliminuje tego problemu, ale znacznie go ogranicza.